سردخانه
سردخانه از اهمیت بالایی در زندگی بشر برخوردار است و فواید زیادی دارد. نگهداری انواع میوه برای تمام فصول و تنظیم قیمت و موجودی بازار میوه که اکثرا برای میوه هایی مانند کیوی، سیب، سیب زمینی، سیر، پرتقال که دارای نوسانات قیمت است بر عهده سردخانه های احداث شده میباشد.
سردخانهها در دما و ابعاد مختلفی با تکنولوژی های مختلف ساخته میشوند، سردخانه های صنعتی بالای صفر به طور عمده برای نگهداری میوه های احداث می گردند. البته در کارنجات مواد غذایی مانند کارخانههای تولید پنیر پیتزا، شکلات سازی ها و … از انواع سردخانه های بالا صفری وزیرصفر استفاده میگردد .
سردخانه های صنعتی زیرصفری به طور عمده برای نگهداری طولانی مدت انواع محصولات پروتئینی مانند: ماهی ، میگو، گوشت و…مورد استفاده قرار می گیرد، لازم به ذکر است که سردخانه ها مصارف دیگری نیز در صنایع مواد غذایی دارند.به طور مثال در رستوران ها، صنایع شمیایی، دارو سازی ها و … کاربرد دارند.
سردخانه ها از لحاظ تکنولوژی سردسازی نیز انواع مختلفی دارند که از پر مصرف ترین آنها میتواند به سردخانه های آمونیاکی، رک فریونی و سیستم تک فریونی اشاره کرد که بروز ترین سیستم سردسازی در ایران رک فریونی است که مزایای فراوانی نسبت به دو مورد دیگر دارد.
به طور کلی سردخانه ها مکان هایی هستند با مقصود نگهداری یا آزمایش محصولی ارزشمند ساخته میشوند، که بیشتر برای مواد خوراکی، صنعتی، دارویی مورد استفاده قرار میگیرند .
احداث سردخانه بسیار پر اهیمت و استراتژیک است و قابلیت تامین اهداف بسیاری دارد
- نگهداری مواد غذایی در طولانی مدت و تنظیم قیمت بازار
- حمایت از کشاورزان و تولید کنندگان
- امکان نگهداری دارو و فرآوری دارویی
- جلوگیری از هدر رفت محصولات کشاورزی
- تسریع در برداشت محصولات
- امنیت و جلو گیری از خطرات کمبود مواد غذایی در شرایط بحرانی
سردخانه های فریونی به طور کلی از چهار جز تشکیل می شود:
کمپرسور : تراکم کننده مبرد که انواع مختلفی مانند اسکرو، پیستونی و اسکرال دارد.
کندانسور : چگالنده و خنک کننده مبرد که انواع مختلفی مانند هواخنک، آب خنک دارد.
اواپراتور : تبخیرکننده که وظیفه خنک سازی یا گرماگیری از داخل سردخانه را دارد و انواع مختلفی دارد .
شیر انبساط : عنصری کو چک و بسیار مهم که ایجاد اختلاف فشار در ورودی اواپراتور دارد و انواع مختلفی مانند ترموستاتیک و الکترونیک را دارد .